Angleščina kot nepogrešljiv globalni jezik

Angleški jezik prav gotovo ne spada med jezike, ki bi se v javnomnenjskih anketah kadarkoli znašel nizko na seznamu najbolj priljubljenih tujih jezikov. Z angleščino se v Sloveniji večinoma prvič soočimo že zelo zgodaj v izobraževalnem procesu. Poleg tega nas že od rojstva “bombardirajo” ameriški filmi in glasba iz MTVja, kjer v največji meri še vedno prevladuje anglescina. Mnogi mladi ga imajo zaradi vseh teh razlogov celo rajši od materinega jezika in se ga v skladu s tem tudi navdušeno učijo že od malih nog. K temu pa veliko pripomore tudi vsesplošno (verjetno pravilno) prepričanje, da je anglescina dandanes preprosto nuja.

Anglescina je daleč najbolj razširjen globalni jezik, brez katerega vsaj v poslovnem svetu res ne gre več. Olajša nam tudi komuniciranje na potovanjih v tujini ali surfanje po spletu (primer: če izberete angleški jezik na Wikipedii imate na voljo več kot tri milijone člankov, če izberete slovenskega pa okoli 50.000 – kar sicer še vedno ni malo). Praktično obvezna je anglescina pri študiju številnih visokošolskih programov (zelo pogosto je namreč literatura na voljo le v angleškem jeziku!), ne smemo pa pozabiti tudi na velikanske količine leposlovja in strokovne literature, ki zaenkrat ni (in v nekaterih primerih verjetno ne bo nikoli) prevedena v našo slovenščino. Angleški jezik je iz vseh teh razlogov danes na mnogih področjih nenadomestljiv, težko pa si predstavljamo, da bi se to lahko spremenilo prej kot v nekaj desetletjih.

Ta prispevek je na portalu publikacije.net objavil/a Darko dne 2010-01-11.

Mint International House Ljubljana je jezikovni center, v katerem poteka učenje jezikov. Učenje jezikov v jezikovni šoli Mint je lahko privlačna in koristna izkušnja v kateri koli starosti. Možni so jezikovni tečaji – anglescina, nemščina, francoščina, italijanščina, španščina, ruščina, slovenščina za tujce…

Leave a Reply