Kako izbrati pravo kolesarsko čelado

Kolesarske čelade so danes standard pri vseh vrstah kolesarjenja. Kolesar, ki je osveščen o nošnji čelade za svojo zaščito, te nikoli ne bo pozabil; naj gre na gorsko, treking, cestno ali mestno kolo. Raba čelade je obvezna, če se želimo zaščititi v primeru padca. Pogost izgovor za ne-nošnjo čelade je, da je vožnja počasna in se ne more priti do padca; ta trditev je več k ot napačna, saj vemo, da se tudi takšne nesreče dogajajo. Še posebej pomembno je, da otroke, takoj ko stopijo na kolo, začnemo navajati na nošnjo čelade.

Kolesarjenje je namreč zelo dinamičen šport in dogodki se hitro odvijajo, zato lahko trenutek neprevidnosti privede do padca, pri katerem zaščitna oprema igra zelo pomembno vlogo.

Kako kolesarsko čelado izbrati?

Zelo pomembna je izbira in nakup prave čelade, saj se mora dobro prilegati glavi, če želimo, da kar najbolj služi svojemu namenu; seveda pri izbiri upoštevamo tudi stil naše vožnje. Vsaka čelada je oblikovana tako, da združuje varnost, udobno prileganje glavi in zadostno ventilacijo za hlajenje med vožnjo. Klasičen model čelade je sestavljen iz zunanje, navadno plastične školjke in notranje, ki je v največ primerih iz trpežnega stiroporja. Zraven spadajo še zračniki, ki naj bi jih bilo čim več, kolešček za fino nastavljanje velikosti in paščki, ki preprečujejo da bi nam čelada ob padcu zdrsnila iz glave.

Vrste čelad

Če govorimo o kategorijah čelad za različen stil vožnje, najpogosteje ločimo čelade za mestno vožnjo, cestne in gorske čelade.

Mestna čelada

Mestne čelade so zasnovane tako, da nudijo veliko udobja pri enostavnem kolesarjenju, primerne so za krajše razdalje, na primer vožnja v službo, krajši izleti po parku, itd. Prvi cilj čelade ni njena lahkost in zračnost. Kljub temu morajo služiti svojemu prvotnemu namenu – kar se da dobro zaščititi glavo.

Cestna čelada

Pri cestnih čeladah se stremi predvsem k zračnosti, lahkosti in aerodinamični obliki. Zasnovane so minimalno, torej brez vizirjev za sonce in ne potrebnih dodatkov. Poseben poudarek se daje tudi na samo vzdržljivost ob padcu, saj so hitrosti pri cestnem kolesarstvu visoke. Danes je v večino čelad nameščen tudi sistem MIPS (Multi-directional Impact Protection System), ki predstavlja dodatno plast v notrajnosti čelade, ki se v primeru udarca premika z glavo, medtem ko se školjka premika po svoje. Ta koncept zelo pripomore k zmanjšanju poškodb glave ob padcu.

Gorska čelada

Gorsko – kolelsarske čelade odlikuje močna konstrukcija in ob enem udobna notranjost. Na izbiro imamo tiste z več ali manj zračniki – odvisno od stila vožnje, saj če smo uporabniki kolesarskih parkov, kjer nas na vrh pripelje sedežnica, ni tako velike potrebe po zračenju, kot če pedaliramo na vrh hriba. Značilno za to vrsto čelad je tudi, da pokrivajo večji del glave kot prejšnja dva tipa, saj je zaradi vožnje v razgibanem terenu več možnosti, da dobimo udarec in različnih smeri. Večina gorskih čelad ima tudi vizir, ki nudi senco in lažji pogled na zahtevnejše in razgibane dele prog.

Pomembno je izbrati pravo

Če povzamemo – čelada je zelo pomemben kos kolesarske opreme, celo obvezen. Pri izbiri in nakupu moramo upoštevati slog vožnje in zahteve, da sežemo po pravi kvaliteti in ceni čelade, saj se te razlikujejo. Priporoča se nakup čelade v živo, saj jo je dobro preizkusiti na glavi in videti razliko med različnimi modeli.

Leave a Reply