Kako počistiti namizje

Izgleda morda vaše namizje takole?

Niste edini. Namizje je odličen prostor za shranjevanje datotek kadar želite hiter dostop, vendar če jih tja spravite preveč, se začnejo različne težave. Najprej ta, da postane zadeva nepregledna in zato neproduktivna saj je ikonice vedno težje najti, druga, bolj resna pa je ta, da lahko to dejansko upočasni vaš računalnik.

Primer: Namizje od sodelavke izgleda natanko tako kot na sliki zgoraj, in ko sem jo vprašal, zakaj ima toliko map in datotek na namizju, je odgovorila: “Ja ja, vem… ampak,… ne vem kako naj zadevo počistim – kaj je datoteka in kaj je bližnjica.”

Prav zato sem se odločil, da vam pomagam razumeti razliko in olajšam čiščenje namizja.

Znebite se šare

Kot prvo se najprej znebite stvari, ki jih ne potrebujete. Pojdite čez vsako ikono posebej in si naredite seznam, kaj zelo malo uporabljate.

Ko ugotovite, česa ne potrebujete je čas za brisanje ikone. Za to imate na voljo dve opciji – prva je ta, da nanjo kliknete z desnim miškinim gumbom, in ko se pokaže padajoči meni, na njem kliknete Delete (Izbriši). Druga pa je ta, da na ikono kliknete z levim miškinim gumbom, ga držite, in zvlečete v Smetnjak.

Brišem datoteko ali bližnjico?

Veliko ljudi skrbi, da če izbrišejo ikono z namizja, izbrišejo tudi program sam. Gre za splošno zmoto. V večini primerov so na namizju le bližnjice. Sam program se nahaja nekje drugje na računalniku, zato se ob brisanji zbriše le bližnjica. Če želite biti 100% gotovi da je temu tako lahko naredite dve stvari:

Kliknete na ikono z desnim gumbom. Ko se prikaže meni, na dnu le tega kliknete na Properties (Lastnosti). Prikažeta se lahko dve različni sličici – prva je bližnjica (shortcut) , druga pa sama datoteka.

Povlečete ikono v Smetnjak (RecycleBin). Prikaže se eno izmed sledečih sporočil. Čisto na vrhu zgoraj vidite ali brišete Bližnjico (Shortcut) ali Datoteko (File).

Organiziranje ikonic

Tudi zdaj ko ste se znebili nepotrebne šare, lahko vaše namizje še zmeraj izgleda nametano. Naslednji korak, ki ga lahko storite je, da ikone zložite v tematske folderje. Na primer vse word datoteke zložite v folder “Word dokumenti”, slike v Slike…

Najlažji način, kako naredite nov folder je ta, da na prazen prostor, kjerkoli na namizju, kliknete z desnim miškinim gumbom in nato kliknete na New (Nov) in nato na novem meniju kliknete na Folder. Ga poimenujete in vanj nato zvlečete vaše dokumente.

Leave a Reply