Masked woman training during coronavirus

Prigode v času koronakrize

Enaindvajesto stoletje je bilo samo kot takšno brez posebnosti, ki jih bi bilo potrebno omenjati, leti 2019 in posledično tudi leto 2020 pa sta v naša življenja prinesli kar veliko sprememb in novosti. Začetek širjenja koronavirusa decembra leta 2019 je na svetu povzročil velik preplah. Številu okužb se je iz Kitajske, natančneje iz mesta Wuhan pričelo zelo hitro širiti. Sprva so se primeri okužb pojavljali le na Kitajskem, kasneje pa se je virus razširil po celem svetu. Zavladala je velika panika, države so zapirale meje, pripovedovale potovanja, druženje, uvedle so nove ukrepe…

Koronavirus in novi ukrepi

Ker je število obolelih tako eksponentno naraščalo, se je marsikatera država odločila za uveljavitev novih ukrepov. Začelo se je z uvedbo obveznega nošenja mask v zaprtih prostorih, razkuževanja rok in posebnemu posvečanju pri vzdrževanju medsebojne razdalje, ki bi morala znašati vsaj 1,5 metra. Nihče ni zares vedel, ali so ti ukrepi učinkoviti, vendar smo jih morali upoštevati. Sicer nihče ni vajen uporabljati zaščitne maske vsakodnevno, zato so novi ukrepi pomenili tudi nove težave. Pojavile so se tudi izjeme, ki ukrepov niso želele upoštevati in so jim nasprotovale, za takšne pa so se uveljavile kazni, ki so jih prisilile k upoštevanju pravil.

Ukrepi, virus in Slovenija

Slovenija se je od samega začetka zelo dobro spopadala z virusom, okužb je bilo malo, tudi umrljivost ni bila pretirano velika, skratka v primerjavi z ostalimi državami smo bili uspešni. Takšno uspešnost bi verjetno lahko pripisali upoštevanju protikoronskih ukrepov in zaprtju večine javnih ustanov in javnega prevoza. To pa je veljalo le za prvi val, ki je potekal od marca pa nekje do junija, ko so se tudi nekateri ukrepi sprostili in je življenje postalo bolj lagodno. Napovedoval pa se tudi drugi val in sicer za jesen leta 2020. Pričakovali smo ga, ampak več kot očitno nanj nismo bili dovolj dobro pripravljeni. Začetek novega šolskega leta, odprtje šol in vrtcev je pomenil ponovno mešanje vseh mlajših generacij, kar je pomenilo dodatno tveganje pri prenosu okužb. Nekaj tednov je kazalo dobro, številke niso sunkovito naraščale, nato pa se je zgodilo. Spomladi je bilo maksimalno število primerov okužb dnevno okoli 80, sedaj pa kar 1000, dan kasneje tudi 2000.

Težave pri zajezitvi virusa

Kmalu po odprtju vseh izobraževalnih ustanov se je izkazalo, da je problem v zbiranju prevelikega števila ljudi v ustanovah, Virus je nemogoče zatreti ob tolikšnem številu pomešanih ljudi, zato so se izobraževalne ustanove ponovno zaprle, poleg tega pa se je uvedla tudi policijska ura, ki prepoveduje gibanje zunaj med deveto uro zvečer in šesto uro zjutraj.

Zaščitne maske, razkužila in ostali razkužilci

Vso potrebno zaščitno opremo si lahko naročite na spletni strani trgovine Pentiv, ki se nahaja v Slovenj Gradcu

Leave a Reply